March 10, 2011

Hati Bila Cinta =)

hah, since skang nie mcm free skit, meh aku wat review novel yang aku baru habis baca.. 1 je dlu ek.. next2 time aku kasik review yang lain plak.. nie salah satu novel yang aku pinjam dari kak zura tue..

IMG02883-20110308-2219

novel = hati bila cinta

novelis – lynn allyna

512 m/s.. agak2 korang bape hari aku habiskan baca novel nie?? jgn terkejut ek.. 2 hari jerk.. tue pun sbb aku ada training futsal sume kan.. so mmg dpt bukak novel nie kol 10 ke atas jerk.. kalo takde futsal, mmg aku habiskan dlm sehari jerk.. sbb jalan crita dia buat aku tak sbar nk tau ape jadi lepas nie, ape jadi lepas nie.. hhehehe..

*****************************************

crita nie mengisahkan pasal Fazreen (Faz/Fenn) ngan Iqram Dzulqarnain (DZ)..

Faz merupakan seorang janda berhias.. coz hari dia menikah ngan buah hati dia (Syafik) mlm tue gak husband dia meninggal sbb kemalangan.. so mana2 mulut yg puaka nie dok lar mengata dia nie bawak ‘sial’..

masa buat kenduri arwah untuk thun yg ke-4, ada kwn bekas mak mertua Faz nie dok berkenan kat dia.. nk dikenenkan Faz dengan anaknya.. nama anty nie, anty Sharifah.. dari 1st time tengok Faz mmg dia da berkenan nk jadikan Faz menantu dia.. so anty Pah nie pun plan lar nk jmpekan anak dia si DZ tue ngan Faz.. plan dia menjadi, tapi dedua tue dok diam jerk.. DZ wat hal dia, Faz buat hal dia..

DZ plak, bila anty Pah bangkitkan pasal kahwin mmg dia mengelak.. coz dia pun ada kenangan pahit zaman2 dia blajar U dlu.. coz pmpuan yang dia syg curang dengan dia.. start dari tue, dia da tak caya cinta dari pmpuan lagik.. thats y dia suka mengelak bila bab kawin keluar dari mulut anty Pah..

anty Pah plak pnye excited nk jadikan Faz tue menantu dia, dia g ajak bekas mak mertua Faz g masuk meminang Faz.. bila Faz blik kg of coz lar dia terkejut dpt tau hal nie.. mmg dia suh mak ngan ayah dia tolak peminangan tue, tapi sbb mak dia tak smpai hati nk bagtau, dia decide biar dia bgtau pada anty Pah terus.. atleast anty Pah boleh paham keadaan dia kan..

lepas Faz bgtau pada anty Pah yang dia tolak lamaran tue, terus anty Pah jatuh pengsan.. anak dia si Q p hantar spital.. si DZ gopoh gapah balik kg.. terkejut emaknya pengsan.. Faz plak bila tau anty Pah masuk hospital, dia ajak kawan dia Mek teman g ziarah anty Pah.. DZ plak dari spital terus balik umah coz Q bagtau yang anty Pah pengsan lepas dapat call dari seseorang.. dia balik tue nk tengok sape yang call mak dia.. so dia call lar last received call kat phone mak dia tue..

ape lagik, prung prang prung prang lar diorang berdua kat tepon.. segala hantu jembalang smua keluar.. hahhaha.. masa gaduh2 ngan DZ nie baru Faz tau yg anty Pah masuk spital..

kebetulan masa dia pegi melawat anty Pah dengan Mek, xlama lepas tue si DZ plak smpai.. kena lar dia haruk lagik skali ngan DZ tue.. sudahnya dia mintak diri dlu.. lps Faz blah baru DZ tau duduk perkara sebenarnya, yg mak dia p meminang Faz.. bila dia tengok mak dia beria2 nk Faz jadi menantu, dtg idea jahat dia utk balas dendam dekat Faz..

dia ajak Faz jmpe.. **nk jmpe nie pun bergaduh gak yerk.. kelakar gilerrr** masa jmpe tue dia bgtau lar pada Faz ape plan dia.. dia plan nak bertunang dengan Faz dlm tmpoh setahun jer, pastu putus tunang.. of coz lar Faz tak nak kan.. giler hape nk wat mcm tue.. bila Faz tolak, mcm2 cara yang dia buat utk make sure Faz setuju ngan plan dia..

dlm pada kemelut plan utk bertunang tue, muncul plak Syahril.. Syahril nie abg kepada Syafik.. da lar abg kepada Syafik, muka n perlakuan pun mmg byk iras Syafik.. keje plak 1 tmpt ngan Faz, Department je lain2.. start dari kemunculan Syahril, mmg byk masa Faz dihabiskan dengan Syahril.. kadang2 bila dorang keluar berdua, ada gak terserempak dengan DZ.. sure jadi kecoh diorang bertikam mulut.. nak2 DZ pnye mulut mmg jenis takde insurans pnye orang.. hahhah..

makin lama kenal Faz, Syahril makin suka dekat Faz.. yang Faz pulak wpun dia ingtkan diri dia yang dpn mata dia skang adalah Syahril, angah kepada Syafik.. tapi kadang2 tetap gak dia terbayang yg Syahril tue adalah Syafik.. **ye lar.. kalo da sume perlakuan bih kurang sama, mana lar dia tak dok ingt tue laki dia.. da la laki dia mmg jenis caring loving segala.. dia pun mmg syg sgt kat laki dia**

masa Syahril balik kg, dia bgtau pada mak dia yg dia berkenan dekat Faz.. mak dia tak setuju.. sbb mak dia takut kejadian lama berulang kembali.. bukan lar maksud mak dia yang Faz tue bawak ‘sial’.. tapi dia masih tak boleh trima yang anak dia Syafik tue da takde.. coz Syafik paling manja dengan dia.. bila Syahril plak jatuh hati pada Faz, mmg mak dia tak bagi.. mak dia suh dia carik pmpuan lain..

dekat pejabat DZ plak ada pekerja baru.. Dareena.. anak kepada owner syarikat tue.. masa mula2 msuk keje nie, Dareena da jatuh hati pada DZ.. so mmg dia tekad dia akan goda DZ..

kejadian lain plak, masa si Faz tengah dok driving ada call masuk.. tengah2 dok gagau mencarik hp dia dlm hbg, terjatuh plak hp nye.. so dok gagau mencarik hp tue, keter dia pun bercium ngan keter depan.. yg wat bertambah malang, keter depan tue adalah keter DZ.. hehhehe..

kalo da berdepan dgn DZ tak sah lar kalo tak bertekak kan?? masa nk kasik settle nie sume si DZ bagi plak plan supaya Faz jadi gf dia utk 90 hari.. kalo Faz xnk dia akan wat laporan polis.. **ske men ugut2 tau DZ nie** nk xnak terpaksa lar Faz setuju!!

start daripada nie, Faz da jarang keluar dgn Syahril.. coz kebanyakan masa dia mmg dgn DZ.. DZ pun layan dia baik da.. xda da kuar mulut takde insurans dia tue.. Faz pun mcm da selesa bila kluar dgn DZ..

kan orang2 tua da ckp, jgn benci berlebih lebihan, nnti confirm jatuh sayang.. mcm tue lar yang jadi pada DZ ngan Faz.. hehehe.. sweet okeh diorang time couple 90 hari nie..

mcm panjang je aku pnye review nie.. okeh2 aku pendekkan.. sape agak2 yang jadi pilihan Faz?? DZ atau Syahril?? mampu tak Faz berikan cinta dia pada org lain lepas kematian Syafik pada hari perkahwinan mereka?? macam mana reaksi DZ bila tau kisah silam Faz?? Ape jdi pada DZ n Faz bila kekasih lama dia yang curang tue muncul kembali?? Apa yang Dareena buat bila cinta dia pada DZ ditolak??

hah, kalo nk tau kesudahan dia, korang p carik novel nie.. aku nngis part2 Faz teringt husband dia jerk.. part dia ngan DZ mmg aku bantai gelak jerk.. hahhahaha..

DZ, nk ngorat sy tak?? muahhahaha..

=)

1 comment:

Ainaa Azlan said...

2 hari biasa je . bagi yang dah biasa dalam semalaman dah siap baca . saya dalam satu hari novel setebal ni dalam 4-6 jam . hihi