April 15, 2010

Tutorial : Letak Nuffnang Kat Blog

ari nie terlebih rajin skit nk wat tutorial utk letak nuffnang kat dlm blog..

especially utk kawan2 aku yang baru bukak blog.. ramai yg tnye cmne nk letak.. yang side bar pnye sure lar takde masalah.. tapi utk letak kat ats n tetengah entry tue yang memasing berpinar je mata tengok coding2 tue sume..

so, cik kak lis, sila follow cara yang aku paham kat bwh nie ek..

kte wat yang senang dlu ek.. utk side bar..

1. kat web nuffnang tue, copy code utk side bar dlu..

2. pastu g bukak kat blog, klik kat 'layout'..

3. kat page element tue, klik kat 'add a gadget'

4. then klik kat html/java script n paste kan code yang memula copy kat website Nuffnang tadi tue.. lepas da paste, sila lar klik save.. then nnti akan ada logo Nuffnang kat blog, kat bahagian sidebar..

da settle bab side bar, kita g yang kt coding2 lain plak eh..

yang nie utk letak kat bhgian atas pulak.. kat top header tue.. caranya mcm nie..

1. bukak blog, klik kat layout tue jugak..

2. klik plak pada edit html..

3. bila da keluar code2 nie semua, klik pada kotak expand widget template tue..

kat dalam code bebanyak tue.. sila carik coding mcm kat bwh nie..

4. kalo nk senang, clik ctrl+F, then carik perkataan 'body' tue dlu.. make sure bwh code 'body' tue adalah code yang berwarna hitam..

sng cita abaikan dlu code yang warna merah tue, coz korang lum masukkan code Nuffnang lagik.. [paham tak ape yang aku merepek nie??]

5. bila da jmpe code kat atas tue, p copy code NN utk top header.. n paste kan antara code yang tadi tue.. [refer pic kat atas smula yerk..]

da settle utk top header, kte smbung untuk between content tue plak yer..

6. utk between content nie, korang kena betul2 carik code dia.. coz byk sgt code2 yang sama.. yang nie pn korang kena abaikan code warne merah tue.. carik dlu code2 yang berwarna hitam tue ek..

7. mcm tadi jugak, g smula kat page NN n copy code utk between content n paste kan antara code kat atas.. [refer pic no.6]

8. bila da confirm korang paste kan codenya kat tmpt yang betul, leh klik preview utk tengok dlu.. then boleh lar klik save template itu..

ok done!

p/s : lis, ko paham tak?? sory lmbt.. kat ofis aku trip nk dkt 10x.. hangin je aku.. sib bek autosaved.. kalo tak nangis aku nk mula smula.. hehhee.. mintak2 ko paham lar yerk.. =p

20 comments:

HarLisz said...

faham..settle..done..tp klu kata aku nk tukar template baru..aku still kena bt bnda yg sama jgk lp sama ea? tp mcm tak tukar je la aku..ssh seh..

yaTy ♥ said...

bgus lar ko paham..
a'ah.. kalo ko tukar template baru kena wat benda yang sama gak lar..
sbb template baru, codenya da lain..

archiguys87 said...

hai saya blogger baru dan nk ucap tima kasih atas panduan nuffnang setelah melayari blog awk...
thanks...

lis ismail said...

haha..aku dh teror..wakak...tp still kena refer ko nye jgk la..klu tak..terkandas ajo...so sila2 la jd followers ai okeh..be d 1st plz..

yaTy ♥ said...

archiguys87,
ur welc..
harap2 dpt membantu awak yer..
=)

yaTy ♥ said...

lisz,
hahha.. no hal beb..

intan said...

timer kasih byk2 sbb yaty tunjuk ajar cmne rnk paste kod tue..
tp,sya der 1 mslh..nk tanyer..naper biler sya nk add gajet tue,x dpt..
x mau muncul yg HTML sumer tue..aduh..
yaty tau p'yelesaian nyer x..
sory..sya bru sgt blaja blogging nie :)

lis ismail said...

kak..ada mslh lagi kak..asal senget ea aku nye page? pic senget? dh tu home and pages dh kat ats? klu ko tgk aku nye page yg layout tu..hancus taw..dh tak normal gitu..wakaka...

yaTy ♥ said...

intan, sory.. terover look awk pnye komen..
kalo klik add gajet tue ape je yang keluar ek??
so far, yg yaty buat mmg keluar je sume2 menda alah tue..
leh print screenkan tak??

yaTy ♥ said...

lis,
aku tengok layout ko pnye pic elok je..
takde senget benget pun..
cuma yang home n pages tue je lar kat atas..
normal pnye layout benda tue kat mane sbnrnya?

lis ismail said...

haha..ntah la kak..aku pn dh lupa kedudukan asal home n pages tu ... mcm ne nk buang ea? aku nk buang..tp tak tau..tak le delete..dia dok statik je kat situ..

yaTy ♥ said...

kalo benda tue da mmg ada dlm template blog ko, takleh buang kot..
tak pun ko kena godek2 blog ko pnye code..
aku bab2 nk godek code nie lum branie lagik..
hiihih..

lis ismail said...

haha..kak baru aku taw..sekali tgk tadi..mmg la..benda alah tu sekali dgn template..so tak dpt la nk buangnye..kuikui..redha je la..

yaTy ♥ said...

hahaha..
tak leh nk wat ape lar kan..
tapi kalo ko reti godek coding2 tue, leh je kalo nk buang..

HarLisz said...

tentulah tak reti kak..hahah..salah godek..trs tak betul kan..lg ssh...

HarLisz said...

akak aku tukar lagi template aku..kuikuikui...tp nuffnang lak x le buka pepagi nie..asal ea? mmg selalu ea mcm ni?

yaTy ♥ said...

kalo dia ada wat side maintenance mmg tak leh bukak lagik..

laDieS inTaN said...

Yaty..sory,sekarang bru ader masa nk jwb blk..actually,mslh aritu rupenyer,komp ofis nie yg mslh..
klu wat kt komp @ laptop laen ok..
tp, ader satu lagik problem..
biler sya dh ikut step by step yg yati ajar..dier kuar perkataan cm gini..
`ERROR MATCHING BLOG TO BLOGGER ENTRY. IF YOU ARE THE OWNER OF THIS BLOG PLEASE CHECK THAT THERE IS NO TYPO IN YOUR BLOG ADDRESS AND THAT YOU HAVE PASTED THE CODE FROM THE ADD ADS PAGE CORRECTLY'

mcm tue ler ayat yg kuar pas intan wat preview biler dh paste code..
harap yaty boleh tolong..
puas dh intan cari punca..
x jumper..
mklum ler bru lagi dlm blog nie :)

yaTy ♥ said...

intan, sory lmbt reply..
mayb awk terslh type blog address kat nuffnang pnye website tak..
thats y dia tak dpt nk detect ur blog..
coz sy buat sblm2 nie, xpnh plak kuar error cmtu..

laDieS inTaN said...

owh mcm tue ek..ok lh..thans f ur info yaty :)
sya cuber lagik ler :)