October 11, 2010

Projek GIGI Di Hari Sabtu..

hahhaha.. tajuk tak boleh blah.. hihii..

hari sabtu tue, kol 8pagi ktorang da kuar.. gile kental kuar awal kan.. hihihi.. ktorang g klang dlu pagi tue.. coz BIL aku nk settlekan hal yang memerlukan ktorang ke sana..

plan asal, miqhael tinggal je ngan aku kat umah.. tapi budak tue, kol 7 da celik ajak main.. tue yg sudahnya sume skali pegi.. =)

ingtkan sekejap je kat klang nie, coz pagi tue jugak akak aku n BIL aku ada appointment kat klinik gigi.. smpai kan klinik gigi tnye jadi ke tak.. baru gigih angkat vontot memasing dari klang tue..

dari klang, terus  ke klinik gigi kat seksyen 7 sana.. g sini amek surat utk akak aku wat xray gigi.. coz nk wat xray gigi nie kena g klinik lain plak..

dari seksyen 7, g seksyen 10 kot.. aku pn tak sure.. time nie nk dekat kol 12 da.. smpai kat klinik gigi nie pn, miqhael bantai tdo.. aku amek part pegang dia lar, coz akak aku nk g xray gigi dia kan.. kat klinik nie dlm 20mins.. uiii.. lenguh tangan tmpung kpala miqhael.. beratttttt!! da la klinik tue tingkat 3.. nek turun guna tangga jer.. akak aku da settle pn dia tdo lagik.. tak bergerak skit pn.. angkut lar turun tangga pelan2.. hehhehe..

IMG00283-20101009-1157

IMG00284-20101009-1157

smpai smula kat klinik gigi seksyen 7 tue smula, mmg da takde org lagik.. so terus lar turn BIL aku dlu..

dia wat crowning.. 1 gigi jer.. tue pn gara2 gigi dia pecah.. hheheh..

IMG00297-20101009-1213

last 2 weeks dia da pegi sini da.. time tue diorang amek acuan gigi yang nk wat crowning tue kan.. so, smentara nk tunggu dpt gigi crowning tue, doc nye pasang gigi yg biasa tue..

pic kat atas nie, doc ngah nk cabut smula gigi yang pasang sementara tue.. uik, aku tengok mcm rasa gigi aku plak nk tanggal smula.. hahhaha..

IMG00285-20101009-1158

hah, tue acuan giginye.. nmpk kan ada 1 warna putih.. yang tue lar gigi yang nk di crown kan.. =p

sblm doc pasang betul2 gigi crown tue, dia pasang saje2 je dlu.. nk tengok ada lagik tak gigi tue yang nk di repair.. so masa dia pasang kat gigi BIL aku, dia rasa tak selesa.. mcm gigi tue berlaga kan..

IMG00291-20101009-1203

so, doc kena lar trim smula gigi tue.. kasik nipis skit..

pastu pasang bukak, pasang bukak smpai betul2 BIL aku selesa..

IMG00293-20101009-1206

budak kecik nie behave je tengok daddy dia nganga2 mulut kat doc.. hehhehe..

IMG00289-20101009-1201

IMG00292-20101009-1204

IMG00295-20101009-1210

the staff bancuh serbuk ape tak.. yang nie utk lekatkan gigi crown tue nnti.. boleh tak aku nk panggil gam jer.. hheheheh..

IMG00296-20101009-1211

doc tengah rapikan mane2 yang patut.. tak lama pn turn BIL aku..

da settle BIL aku, turn akak aku plak.. dia memula nk wat braces.. pastu bila doc check2 smula, tang gigi dia yang kena cabut ari tue, doc suggest utk dia buat bridge kat tmpt tue.. tapi kalo nk wat bridge nie, lepas dia da tanggalkan braces nnti lar..

sudahnya pk pnye pk, dia decide buat bridge jerk..

ape beza bridge ngan crowning?? takde beza pn.. sama jer.. cuma diorang akan guna istilah crowning, bila 1 gigi jer yang terlibat.. mcm kes akak aku nie, dia libatkan 3 gigi sbb yang melopong tercabut tue tengah2.. so kena lar ada support dia.. so, kiri dan kanan gigi melopong tue akan jadi penyokong dia lar.. harga utk bridge nie pn up skit lar dari crowning.. huhuhu..

IMG00300-20101009-1238

masa amek acuan utk gigi bawah.. tak lama pn.. coz benda alah tue cpt kering..

IMG00302-20101009-1240

nie plak utk gigi atas.. hodoh siot muka time nie.. hahhahaha..

IMG00303-20101009-1241

budak nie tengok turn mummy dia plak.. hehhee.. time nie dia behave lgik.. ko agah2 pn dia leh gelak2 lagik.. tunggu lar jap2 lagik yerk..

IMG00310-20101009-1245

aku ngeri je tengok tmpt inject mcm tue pnye panjang.. terkejut okeh aku tengok.. mak aih.. aku derma darah pn takde mcm tue alat nye..

IMG00311-20101009-1245

see.. kemain panjang tmpt injection tue yerk.. seriau aku.. time nie cucuk ubt bius.. coz doc tue nk wat ape tah.. aku pn da lupa.. so area yang kena bius tue, jadi kebas je lar.. senang lar doc nk wat keje kan..

IMG00307-20101009-1243

hah, nie dia da start nk bertukar da.. hahhahaha.. ater da lapar kan.. akak aku smpt bagi susu skit jer.. tue yang semahunya dia msuk kan jari dia dlm mulut..

tak lama pn mcm nie, sudahnya dia melalak meraung.. ko pujuk pn dia wat dek jer.. dia da penat menangis sume, dia benti jap.. pastu dia smbung balik.. hhehehe..

bila akak aku da settle, dia dpt candu dia, senyap ar dia.. terus lena tdo..

=)

3 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum yaty,

syira buat braces pun kena pakai acuan yang buat muka jadi hodoh tu. tapi dia sekejap je kering. seksa gak la beberapa saat menahan nafas. nak breathing kena pakai hidung. hu2x

yaTy ♥ said...

wslm syira..
sib bek cpt kering kan..
kalo tak menahan lar napas..
tapi takpe, pastu da cntik nnti..
=)

sisanizu said...

maaf nak tanya..walaupun ni entry lama..huhu...mcm mana prestasi pakai bridge? ok ke..dari segi penjagaan mcm mana? sy perlu sgt bantuan mklumat dari cik ni..

harap dpt bantu saya.
please...
email sy: sarra_master@yahoo.com