April 3, 2011

Fucking Shit Punya Management!!

Hari nie adalah hari mengamuk utk BIL aku n my sis!!

Citer nye gini, petang smlm umah bwh nie paip air dia pecah.. So sementara nk tgu dorg tutup air, smpt la ktorang tadah air sesiap kan.. Dr malam tadi smpai pagi td mmg air x kuar.. Dlm kol 8 lebih masa BIL aku sesiap nk g class cmtu air da kuar.. Tapi pelan la.. Ktorng pun x kesah la asalkan air da kuar..

Skali dlm kol 11 lebih masa nk cuci berak n mandikan miqhael, bukak2 paip, air takde.. Xkuar.. Aku ngan akak aku ingtkan dorng tutup air smula.. So wat x kesah lagik la.. Pastu tah mcm mana tah, akak aku g bukak pintu umah.. Skali nmpak kertas atas lantai depan tue.. Amek2 rupanya notis penguncian meter air.. WTF la kan!!

Terus la akak aku tepon kerani management nie... Dorg kunci meter air nie sbb x byr maintenance n sinking fund.. Masalahnya da bpe kali owner umah nie dtg asik la xda org kat bilik bawah tue hah. Da tue tepon pun x berangkat.. Cmne owner nk byr?? Pastu ko nk kunci ke hape ker, xda nk bgtau pun.. Hari ko hantar notis, hari tue gak ko kunci.. Da la tue bile ko nk kunci tue ko xda pun ketuk pintu umah nk tnye ke hape kan?? Baghal betul!!

Kerani tue kata yg kunci meter air nie sume a*** yg uruskan.. So bila BIL aku dr tmpt studi dia cal si mangkuk nie, suh bukak dia kata nnti dia bukak... Ckp ngan chairman blok pun, dia kata nnti dia suh si mangkuk tue bukak.. Yg ktorng kat umah nie dok tgu la bila dia nk dtg bukak kan.. Bape kali akak aku dok tepon si kerani tue. Sampai ke sudah si mangkuk tue x turun2 bukak mangga..

BIL aku balik ptg tdi pun mangga x bukak2 lagik kan.. Angin ar terus.. Akak aku pun angin gak la.. Ater, nk basuh pinggan, nk basuh baju sume tak boleh.. Nk mandi lagik la kan.. Air yg tadah mmg ngam2 tgl utk wat cebok jer.. Terus BIL aku tepon mangkuk tue tnye nape tak bukak2 lagik mangga? Kena la dibahasakan jugak dgn BIL aku kan.. Pastu dia p pusing kata pengerusi yg suh la ape la sume tue.. Pastu bila tepon pengerusi plak dia pusing balik pada si mangkuk tue.. Eh2, lahabau la sgtkan.. Smpaikan owner umah tepon dorg pun dorg x mau dgr gak..

Bila akak aku naik p umah mangkuk tue, boleh plak dia bahasakan akak aku.. Da la akak aku tunggu dia smpai dia hbis mandi, pastu ko sedap mulut je nak bahasakn org.. 'U x byar, i x bukak.. I xmau ckp ngan owner.. U x suka duduk sini u boleh pindah..' Wah2, sdp nye bahasa ko.. Sib bek akak aku nek umah ko sorg2 tau.. Kalo ngan aku mmg ko da kena bahasa balik.. Dasar makan ba alif ba ya!!! Cilakak pnye org..

Akak aku turun umah da nngis2.. Pastu terus BIL aku decide nk pecah je mangga tue.. Ngam2 baru decide nk putuskan mangga tue, pengerusi blok tepon.. Tgh2 dia ckp ngan BIL aku, akak aku rmps tepon.. Hah, mendapat la ko kena bahasa ngan akak aku kan.. Tue pun kira bahasa akak aku sopan lagik.. Kalo aku tue, mmg teruk da kena maki.. Tua x tua la kan.. Kalo da ko pun melembik, bek xyh jadi pengerusi.. Yg x tahab tue dia da suh si mangkuk tue bukak, tpi si mangkuk tue xmo bukak.. Pastu boleh x dia ckp 'xpela, tgu abg balik jap lagik abg bukak'.. Waklu.. Nk tunggu ko balik kol bpe samdol?? Nie sape yg dgr ckp sape sbnrnya??? Sape yg jadi pengerusi nie?? Ko pengerusi ke kerusi bang oi?? Lembik nk mmpus!! Ko plak dgr ckp org bwh ko..

Time akak aku ngah bahasakan pengerusi tue, BIL aku da start mengetuk da kat luar.. Ble dgr akak aku ckp BIL aku nak pecahkan mangga, terus mintak nk ckp ngan BIL aku..

Korng tau x ape dia ckp? Dia suh BIL aku g umah dia, amek kunci mangga kat wife dia.. Bodoh gile okeh.. Kan sng dari awal pagi tadi ko suh g amek kunci kat umah ko kalo ko da malas nk turun utk bukak kan mangga tue.. Hawau pnye org betul la ko nie.. Da kena bahasa ngan akak aku baru ko nk suh g amek kunci kan.. Kalo x, ko dok tolak kat org nir la.. Org tue la.. Men pass2 plak.. Badigol samdol nak mmpus la ko nie.. Cmne la ko leh jadi pengerusi.. X paham aku!!

Next time, suh kerani ko tue duk kat bawah tue.. Sng org nk bayar pape byaran ada org.. Nie owner dtg berkali2 tapi xda org pun.. Kerani ko tue nk keje ker tak nak? Kalo nk keje, duk kat opis tue ikut time keje lar.. Nie ikut suka hati jer.. Da tue menyusahkan org..

Bodoh melantun2 betul la korg nie sumeeeeeee!!!

Vangangggg!!

4 comments:

atty's said...

salam yaty..ni kty ..yg kita g dinner sesama malam sabtu aritu..

nice to meet u..

sW33tdARLiNG said...

umah akak kalau tak byr fee management pun, dorang akan kunci air gak...

tp sib baik laa orang jenis timbang rasa.. worse, budak maintenance tu akan kasitahu dia nak kena kunci ni.. kalau nak byr pergi laa bayar sebab dia faham, kadang kita lupa nak bayar..

ye laa masing2 bekerja.. by the time kita balik keje, ofis pun dah katup..

yaTy ♥ said...

salam kak..
nice to meet u too..
=)

yaTy ♥ said...

kak amy,
mmg tau mcm tue..
mslhnya owner umah datang berkali2 da kak.. xda org kat ofis maintenance tue..
pstu bile kita explain bebaik, nk tunjuk giler kuasa memasing..
da kena maki baru reti nk diam kan..
padan ngan muka..