February 10, 2011

Resdung + Bekam

eh, korang penah buat rawatan resdung yang guna kain putih tue tak?? aku x penah buat pun.. tapi slalu lmasa kecik2 dlu tgk org buat rawatan nie..

kebetulan balik cuti CNY ari tue, akak aku nk g berurut ngan mak cik yang urutkan dia masa dia lepas beranak miqhael.. then mak cik tue pun ada wat rawatan resdung gak.. so dia buat 2-2 skali..

IMG02476-20110203-1355

ini budak bulat aku kasik tdo dlu.. kalo ngan aku lagu twinkle2 mmg jalan gile ngan dia.. tak kira lar siang ke malam ke, asal kuar lagu twinkle2 mmg terus layu mata dia.. hhahahhaha..

time dia tdo nie akak aku ngah berurut.. berkerut2 muka dia masa diurut dek mak pah tue.. confirm sedap! siap main tarik2 kepala lagik.. sib bek tak terkehel! huhuhu..

settle akak aku berurut miqhael pun bangun.. so sementara akak aku bagi susu kat dia.. ktorang dok pakat cucuk2 BIL aku suh buat bekam!! hahahahha..

IMG02481-20110203-1426

berjaya okeh suh dia buat bekam! dia buat 4 cup jerk.. 2 kat atas, 2 lagik kat pinggang..

da letak bekam utk BIL aku, tinggal kan dia dlu kasik darah2 yang tak sepatutnya tue kuar.. mak pah smbung plak wat resdung kat akak aku..

IMG02491-20110203-1445

hah, tue nmpak kan tangan miqhael?? dia sibuk carik susu dia.. hahahhaha..

IMG02493-20110203-1448

IMG02495-20110203-1459

IMG02497-20110203-1501

tebal kan?? nie sume hasil kat muka akak tue.. mak pah buat 5 kali tak silap aku.. kat dahi, pipi kanan, pipi kiri n hidung.. kat hidung dia buat 2x!

IMG02498-20110203-1510

hasil2 yang melekat kat pipi tue sume mak pah kaup letak atas tisu.. da habis sume tmpt, benda2 yg kat tisu tue dia kaup smula letak kat sudu nie, pastu dibakar..

benda tue akan cair jadi minyak + darah.. dasssyyyyaattttkan?? hahahha..

bila tengok akak aku buat, aku pun teringin nk buat.. biasa org ckp, kalo ada resdung nie org tue alah pada habuk2 semua kan?? kena habuk skit pun da terbersin2 mcm hape jerk.. aku mmg takde pun masalah tue sume.. tapi saje menggatal nk merasa buat gak..

IMG02487-20110203-1433

tapi sblm buat resdung aku, mak pah kasik settlekan dlu bekam BIL aku tue hah.. nie da lepas kena hiris.. hah, aku ckp kena hiris nie jgn lar plak korang bayangkan hirisan yang panjang2 yerk..

mak pah dia mmg hiris skitttttttt jer! takde lar nak toreh2 badan ko smpai tinggal parut.. kalo jadi gaya nie, sure org tak carik dia lagik utk wat bekam!

darah yang kuar kat pinggang lagik masyuuuukkk dari darah kat bahagian ats tue yerk.. kat pinggang kiri BIL aku siap jadi ketul2 darah dia.. yang tue mmg pekatttttttt!

IMG02499-20110203-1511

kasik bukak itu cup n lap darah2 tue ngan tisu.. pastu mak pah lap plak ngan air panas kasi bersih then sapu minyak gamat!

settle bekam BIL aku, turn aku lak wat resdung tue.. nie adalah pertama kali aku nk buat yerk..

IMG02507-20110203-1522

seeeeeeeeeeeeeeeeeeee!! betapa tebalnya kat dahi aku tue.. serius wei, ibu ngan akak aku pun terperanjat gile tengok! dorang sume ingt aku pnye mesti skit jerk.. skali hamek ko! aku tengok sendiri pun nek seram..

baru letak kat dahi aku pun, asap2 putih dia siap kluar2 dari corong tue sume! akk aku punya turn takde pun mcam tue.. tue yang smpai putih2 anak2 rmbut aku tue..

aku tepek 1 nie jer yerk.. nk tepek yang lain2 aku pun nek seram menengok! kat pipi n hidung aku pun tebal mcm nie gak! kat hidung lagik lar, siap tersumbat2 lubang hidung aku! bawah2 mata aku pun ada skit2 gak benda kuning tue!! hidung kan mak pah buat 2x, dua2 tue gak tebal bebenor.. hahhahaha..

ish, nampak sgt aku kena buat slalu rawatan nie.. sib bek lar tergerak nk buat time nie..

IMG02527-20110203-1546

IMG02528-20110203-1546

cm biasa lar yerk.. hasilnya dibakar maka terjadi lar minyak + darah!

mana lagik ada buat rawatan nie ek?? nk p buat lagik..

IMG02473-20110203-1348

nie antara rawatan2 yang mak pah sediakan.. mcm2 lar.. tapi aku tertarik ngan rawatan rmbut tue.. next time nk try!

eh, kalo korang penah gak wat rawatan resdung or bekam nie, meh lar share2 yerk.. kot lar ada yg menarik ke kan..

=)

4 comments:

sahromnasrudin said...

saya pernah gune bekam tue..best dan sgt mengasyikkan

HarLisz said...

kat mana ni?

m Y r a said...

kt mne tmpt mak pah ni??nk try gak la..

yaTy ♥ said...

sahromnasrudin,
best ek bekam??
ye kot..
tnye ngan BIL pun dia kata sedap..
hehehe..

Lis,
kat johor..

myra,
kat cahaya baru..
aku tak sure lar mak ko penah g sana ke tak..