July 15, 2010

Naik Darah Aku Lar Ngan Koooo!!!!

aku baru lepas nek angin ngan astro.. mmg saje lar ko kan suh si singa betina nie nek darah..

citenya dari masa aku kat johor tue lar.. sblm2 aku blik johor tue, ayah aku asik call aku tnye nape bill astro nie stil ada previous balance, padahal ayah aku da bayar tiap2 bulan.. aku nk menceceh pn tak dan lar kan, coz bil nye takde kat aku.. bil nye kat umah sana..

so kebetulan, time balik ari tue, lepas ibu da boleh blik dari hosp sume2 tue.. aku terperasan bil astro ada kat umah.. then aku semak lar yang sebelum2 nye.. mmg ayah aku byr on time.. lagik awal dari tarikh akhir yang dia bagi tiap2 bulan..

Image-1

problem nye, payment utk bil kat atas nie astro tak update2 utk bil2 yang latest.. padahal payment nie ayah aku wat 17/5 byr RM70.00 lagik.. payment yang Rm66.10 tue aku da settlekan dari CIMB clicks..

so, ari sabtu last week aku call lar astro pnye customer services..

aku tnye lar nape bill astro aku diorang tak update.. lepas da bagi segala akaun no sume tue, diorang check2 boleh tak diorang ckp yang payment Rm70 nie diorang tak received.. hellooooooo.. byr kat TM okeh.. takkan tue pn ko tak dpt kot???? sudahnya dia suh aku faks kan bill yang da byr nie pada diorang.. so, aku ckp aku nek ofis nnti aku fakskan..

10 minit lepas aku call astro tue, ada lar sorang mamat nie dari astro call aku jugak.. tnye payment utk bill kat atas nie lar.. aku ckp aku baru call CS Astro, diorang suh aku fakskan bukti pembayaran tue.. pastu dia kata okeh lar kalo mcm tue..

so, ari isnin n selasa nie aku terlupa nk faks.. ater da bz kan.. tinggalkan ofis 1 week.. then ari selasa pagi tue dlm pkul 11 lebih cmtu, mamat astro nie call aku lagik skali..

boleh sy ckp dgn cik nurul??

ya sy bercakap..

sy dari astro.. sy nk tnye pasal bil yang tertunggak tue.. cik nurul da byr ke belum??

eh, ayh sy da byr lar.. dkat telekom kulai.. bil tertunggak tue bln 5 pnye kan.. bulan 5 tue sy buat payment 2 kali tau.. tapi korang nie yg tak reti2 nk update bil sy..

boleh sy tau bila cik nurul buat pembayaran..

mana lar sy nk ingt.. dah berbulan da.. yang sy ingt skali tue sy byr RM66.10.. lagik satu ayah sy bayar RM70.00.. yang RM70.00 nie byr pada 17/5..

sekejap ye cik  sy buat semakan..

hah buat lar semakan.. mmg tue je keje korang kan.. tapi tak berupdate gak!!!

**smbil2 dia menyemak nie boleh plak dia nk men la la lala kat tlinge aku kan**

eh, tlinge sy skit lar dengar awk nyanyi..

**terus diam..**

okeh cik, sy da buat semakan, kita takde terima pembayaran pada 17/5 tue..

eh, apasal plak takde?? payment tue da buat dkt Telekom kulai.. apesal uol tak dpt plak.. sekarang nie bil sy yg tertunggak tue berapa??

erm, skang nie bil c7ik tue Rm84++ (aku tak ingt da berapa..)

apesal plak jadi RM84++ sy baru tengok bil sy yang terkini hari tue, new charges tue RM71.95.. tetbe leh jadi RM84 nie??

**pastu dia suh aku semak bil yg latest tue**

bil yang baru nie takde kat sy.. ada kat johor.. sy skang kat KL..

kalo mcm tue cik kena call customer services..

sy mls da nk call lar.. byk kali da sy call..

knape cik ckp cik da call byk kali?? kalo ikut rekod, cik baru call pada 10/7 hari tue.. knape cik nk ckp da byk kali call??<<—nie mamat nie ckp menengking skit kat aku yer..

mmg sy ada call 10/7 tue.. owh, rekod aku call korang, ko boleh trace.. rekod payment aku korang tak boleh trace plak eh.. bagus lar cara keje korang nie.. aku customer korang, suka hati aku lar nk ckp da bape kali tepon pn.. skang nie apesal bil aku jadi 84++??!!!

boleh sy tau account cik da penah kena pemotongan??

eh, ko kan boleh trace smua, ko pegi lar semak.. tanye aku plak..

ye lar, sy nk tau da penah kena potong ke belum..

tak tau lar.. ko pegi semak sana..

bla bla bla bla ** dia ngah pot pet pot pet nie terus aku nyampuk**

eh, da lar eh.. aku malas da nk dengar ko ckp.. what ever!!

pap!! terus aku letak tepon..

**nada aku bercakap tue dari awl mmg aku ckp tegas yer.. tapi ble da kena tengking tue, terus lar ko kena tengking ngan aku smula kan.. smpai ke sudah mmg ko kena tengking jer..**

pagi2 hari ko da menyakitkan hati lar astroooo!!!!

then smlm aku da fakskan bil kat ats tue.. then call CS Astro sume.. dorang ckp da terima, nnti diorang akan update!

okeh, fine.. aku ingt da settle lar kan..

skali korang, ayah aku tepon kol 2 lebih tadi ngadu yang dia ngah tengok brita, tibe2 terus tak dpt siaran.. kat situ kluar PLEASE CONTACT ASTRO CUSTOMER SERVICES..

mendidih lar darah aku terus kan.. ayh aku siap ckp bill yang baru smpai ari tue, da byar da.. ari slasa or rabu baru2 nie.. lagik lar darah nek kepala aku terus kan.. angin lar aku..

terus aku call customer services.. mmg lar, sape yg jwb call aku nie jadi mangsa amukan aku..

lama gak baru berjawab yang aku call kali nie.. CS dia jwb je, terus aku bagi sedasss dua kan..

bil astro i da kena block eh??

boleh dptkan no account @ no ic pemegang account??

08*********

sekejap ye cik, sy buat semakan..

hah, semak lar!!

akaun atas nama cik nurul hayati ab. ghafar..

a’ah!!

boleh sy panggil cik nurul jer??

hah, boleh2!!

akaun astro cik mmg da dipotong..

knape kena potong?? payment sume da byr.. ikut suka hati korang je nk potong2 akaun org eh??

kalo ikut rekod, bil cik nurul ada tunggakan..

tunggakan ape kebenda nye?? payment tue da bayar lar.. korang je yang tak reti2 nk update bill!! da tue time nk potong lajuuuuuuuuuuuuu jerrrrrrrrrrr!!

bila cik buat bayaran yer??

tunggakan yang korang tak update langsung tue da byar 17/5 ari tue.. 70 hengget!!! bil yang latest yang baru smpai nie pn da bayr jugak.. 71.95!! ape lagik tunggakan yang ada???

boleh sy tau cik buat pembayaran bila..

hari selasa atau rabu nie..

buat pembayaran di mana ye cik??

telekom kulai!!!

owh, kalo buat pembayaran dengan telekom perlukan masa dlm 2 or 3 hari bekerja..

owh, perlukan 2 3 hari bekerja?? abis tue ikut suka korang lar eh nk potong bila2 pn..?? yang sy buat pmbyaran 17/5 tue knape smpai skang still tak update2??? lagik satu, bil sy yg latest nie pn da di bayar awal, kenapa korang still potong padahal due date nya smpai hujung bulan???!!!!

sekejap ye cik sy buat semakan..

hah, pegi lar semak.. kang aku dpt jwpn yang serupa jugak..

kita takde terima pembayaran pada 17/5 lar cik..

knape boleh takde sedangkan sy da byar.. sy da fakskan bil tue smalam.. ape lagik yang korang nak??

boleh sy dptkan no faks yang smlm tue??

0388****92..

sekejap ye cik sy buat semakan..

semak lar lagik.. semak2..

sy ulang smula faks no cik yer.. 0388****98..

92 lar.. bukan 98!!!

mintak maaf ye cik.. sy semak smula..

hah, pegi lar semak!!!

okeh cik, kita ada terima bil yang cik fakskan smlam.. nnti kita akan buat penyambungan smula yer..

bila korang nk smbung smula astro nie??

dlm masa 2 3 jam dari skang..

abis tue, nie buat penyambungan smula nie, i kena byr charges penyambungan tak??

semua penyambungan smula akan di caj Rm20..

eh, apasal plak nk caj dekat i?? nie bukan silap i.. u ol yang potong sevis astro i ikut suka uol, pastu slah u ol tak update bil i, i nk kena bayr plak?? melampau lar kan!!!

kita akan tolak pembayaran penyambungan nie dari bil cik.. so, cik tak perlu byr caj penyambungan..

hah, okeh!! thanx!

pap!

terus aku letak tepon.. owh, yang dengan CS kali nie, mmg aku ckp garang2 tengking2 terus dari mula lagik.. dada aku memang turun naik turun naik je lar time ngamuk2  nie.. akak yang duk blik sblh aku pn dengar aku marah2 astro.. sib bek lar bos aku g kursus kan.. kalo tak terserlah kegarangan PA dia nie kan..

lepas aku call astro nie, ibu aku call smula ckp da dpt siaran.. ibu aku tnye lar aku ckp ape kat diorang kan.. aku cite lar dari mula.. ibu aku suka je dengar ank dia yang garang nie marah2 astro.. dia pn da nek pening ngan kerenah astro.. cekik duit org je kejenye!!!

now, nk tarik napas panjang2.. nk bagi angin marah nie reda!!!

9 comments:

HarLisz said...

sama la..aku asyik terkena..mls nk check so byr je la..pening la tgk bil dia..nk keja charge org je..rasa mcm nk potong trs je..

yaTy ♥ said...

huh!
padan ngan muka kan..
silap lar nk wat cm2 ngan aku..
mmg kena kaw2 lar..
bongok diorang nie wat keje..

Lyn Yusoff said...

bengong lah astro ni..
time nak potong cepat jer..
service or siaran tak dpt taknak pulak ko sibuk2 nak perbaiki ke kan.. eerrghhhhh..
klu dgn kak lyn sure lah kena gak..
baru dorang tau langit tinggi rendah..

yaTy ♥ said...

mmg bengong pn kak lyn..
time kutip payment laju jer..
tapi servis cm haram..
balik2 siarkan crite yg sama..
smpai da boleh hafal skripnye..
bongokkkk!!
tak memasal kena marah kan 2hari..
pdan muka korang..

::misz maney:: said...

hahahahahaha..garang macam singa :p

Anonymous said...

astro mmg mcm sial!!!

yaTy ♥ said...

maney,
hahhaa.. biasa lar..
cm tak tau plak aku pnye garang cmne kan..
=)

anon,
btul.. btul..btul!!

abma said...

i dulupun ada pengalaman pahit dengan astro ni...start daripada pemasangan lagi diorang dah buat hal...
bila time minta payment...tu dia, by call pun ada, by sms pun ada, msg kat astro pun keluar... bila tak dapat tengok siaran sebab hujan, tak ada pulak diorang bagi diskaun...tapi kalau kena potong, pandai pulak diorang caj..
eloknya satu malaysia boikot. Masa tu barulah diorang sedar...tak ada kita, tak ada astro tu

yaTy ♥ said...

abma,
tue lar pasal kan..
asal hujan je takde siaran tak nak plak dia bg diskaun..
tp time potong, suka je kena kan caj..
cam hape jer!!