March 15, 2012

Hand Foot & Mouth Disease

last week hari Jumaat terpaksa amek cuti.. coz tgh hari khamis tue ibu aku call bgtau miqhael kena admit hosp.. sbb ape?? ibu aku pun tak tau.. so call lar akak aku.. rupanya dia kena Hand Foot & Mouth Disease tue.. eh, skang nie merata2 yek budak2 kena sakit nie.. tapi dari mana miqhael kena, ktorang pun tak sure.. sbb kat area umah aku tue, baru dia sorang je yang kena..

actually sehari sebelum tue dia demam.. bila tinggi sgt demamnya, akk aku takut lar kalo dia kena mcm yang ari tue kan.. so bwk g clinic.. bila da mkan ubat sume2.. hari khamis pagi tue baru perasan tangan kaki dia sume naik bintik2 merah.. bwk smula g klinik.. coz takut dia alergic antibiotic yang klinik bagi..

doc check2, then doc confirm dia kena HFMD.. terus lar bwk g Regency Hosp.. then kena lar admit.. sian 'Aqil tinggal kat umah.. mummy da kena teman abg kat spital..

ini rupa dia masa aku smpai pagi Jumaat tue.. aku dtg ngan ayah aku.. nnti aku take over teman dia, mummy dia boleh balik plak.. sian adik dok mencari mummy dia..

msuk2 wad dia jer, terus tunjuk tangan yang berbalut tue hah.. 'atit ngahhh..' alahaiiii.. cian dengor.. tapi aktifnya mcm tak sakit jerk..

kaki ngan tangan dia naik biji2 gini.. tapi kat tapak jadi mcm lepuh2 yang ada air kat dlm tue.. mulut dia jgn cerita lar.. mmg penuh ngan ulser... hui, aku tgk pun seriau jerk.. nak amek gmbor, dia tak kasik.. bukak mulut pun kemut jerk..

robocop alaf baru.. hahhaha.. admit je dlm wad, mmg kena msuk air terus.. memula tangan tak berbalut gitu.. tapi sbb x duk diam sgt, terus kena balut.. huhuhu.. iyer wei, aktif dia mcm dia sihat jugak.. mana dpt tenaga tah.. makan mmg dia xmau sgt lar.. ater, mulut da penuh ulser kan.. dia just jamah sikit2 jerk..

mummy.. atttiiiitttttt.. -->>smbil tunjuk mulut dia..

mummy panggil kakak eh... laju je dia angguk.. 

nurse tue sembur dlm mulut dia utk kurangkan ulser tue.. mmg berkesan kot.. akk aku kata hari khamis tue mmg mulut dia pnuh ngan ulser.. masa aku tgk nie, da berkurang jugak lar ulsernya.. mulut dia mmg sentiasa ternganga jer.. smpai air liur meleleh2.. hahahaha..

budak nie kalo ajak bergurau, mmg kasar betul lar.. 

then ktorang mintak nurse tue cbut kan dlu dia pnye drip tue.. sbb nk mandikan dia.. da masyammmm sgt baunya.. hahahha.. nak mandikan dia, mmg kena berdua lar.. itu pun kemain riuh dlm bilik air.. sbb dia nk mandi sendiri..

settle mandi, siapkan dia then bawak dia jalan2 pusing kat wad tue.. sbb nk lekakan dia.. takut dia tak bagi akak aku balik.. sekali boleh terserempak kat pintu menghala ke wad dia.. dia terserempak ngan mummy dia selamba je tegur.. 'eeehhhh'.. eceh ko.. mcm da lama x jmpe mummy kan.. ala2 terkejut je terserempak depan  pintu tue..

kol 12 gitu mmg dia da mamai da.. so aku dukung dia jalan2 pusing wad, dia da lelap da atas bahu.. tapiiiiiiii boleh tak masuk je wad dia, baru tolak pintu, dia terus celik mata.. pastu ronta2 nk jalan.. keluar smula.. pusing lagik smpai dia lelap.. masuk bilik, pusing pulak dlm bilik.. nsib baik mmg 1 bilik dia sorang jer.. sbb kena kuarantin kan.. baru aku letak atas tilam dia celik smula suh jalan lagik.. saboooorrrr je lar tau.. sudahnya aku pusing2 dlm bilik dia jerk.. kol 1230 gitu aku letak smula pun dia celik gak..

sudah lar.. koser da mak ngah nk pusing lagik.. tak larat da nk tampung ko A'el.. kita tengok upin ipin eh..

tengah2 layan upin ipin nie, dia ngadu lar mulut sakit..

mamaaaa.. atit... **dia kan ikut suka nk panggil aku ape pun..**


panggil kakak eh.. kita spray mulut lagik..

rupanya utk spray mulut tue kena 6 jam sekali.. xblh spray selalu.. kena lar dia tahan.. so asal dia ngadu sakit jer, aku pun tiup lar mulut dia.. mcm lar tiup tue boleh hilangkan skit kan.. tapi bila aku da tiup2 tue, dia pun diam.. kang ngadu lagik.. tiup lagik.. nk wat cmne?? tue je yang aku leh tolong..

tengok lar pnya khusyukkkkkkkkkkkk kan dia tengok.. dia je yang gelak lebih2.. hahahha..

aku tumpang baring sebelah dia.. kang abis 1 episode, dia ckp lar 'ngahhhh.. abis..' aku bukak lar episode lain plak.. sementara nk tunggu habis tetiap episode tue, smpt lar aku lelap mata japs.. hahahah..

dok layan upin ipin nie dari kol 12.30 smpai 3.30 ptg yerk.. punya dia tahan mata dia kan.. padahal da mmg ngantuk pun.. sib bek wireless kat spital nie lajuuuuuuuuuuuuuuuuu.. sukaaaaaa aku!

nie baru lelap.. sbb aku da kepit dodoi2 dia.. nyanyi2 kan dia sume, baru lar dia lelap.. sib bek nak baringkan atas tilam nie dia x celik mata smula.. 

drip kat tngn dia time nie da smbung smula.. lepas yang dia tido asik bangun smula tue.. tak lama lepas tue nurse msuk nk pasang drip smula..

bila dia da tido, ngan aku2 sekali tumpang tido berselubung berdua.. tangan ngah berdrip tue pun, ttp gak dia nk peluk leher kan.. hah, peluk lar.. dedua bangun kol 5.30.. tue pun sbb doc dtg nk check dia.. kalo tak lagik lama dedua tido.. hihihi..

owh, asal aku jaga dia jer, memanjang aku jadi bibiiiiiikkkkk tauuuuu!!! doc tue msuk2 je da tanye aku..

ur majikan da blik ker??

aku yang blur2 baru bgun tido pun jwb ler.. 'haah.. my turn plak jaga dia..' smbil tue aku belek bb aku..

rupa budak yang monyok sbb tido dia diganggu.. hehehhe..

nie dia smbung layan upin ipin n boboiboy plak.. still xda mood lagik.. tunggu mood ngamuk dia dtg utk berjalan yerk.. itu mmg menguji aku.. hahhaha.. next entry!

=)

5 comments:

aimi ibrahim said...

atlease dok tanye dulu ko sape kan.. ni terus bibik...
cian ko yunk...huhuuuhuhu... nie mesti muke ko muke tak mandi ni..ahahha

yaTy ♥ said...

mcm gambar last tue lar rupa aku!
mmg rupa bibik pun..
serabai tahap gaban..
mcm org mati laki.. hahahha.. mmg ptut pun doc ingt bibik..
muahahha..
=p

oMe aNaT aMiNuddiN said...

muahahaha.. bibik? muahahah.. *gelak guling2x nih*

oMe aNaT aMiNuddiN said...

muahaha.. bibikkkk? muahaha.. *gelak guling2x nih*

yaTy ♥ said...

oi faraahhhh!!
nk gelak kan aku guling2 pun agak2 lar yerk..
komen sekali udah.. nie smpai 2 kali..
keji betul.. hahahha..

pasrah menjadi bibik.. eh,bibik skang gaji da mahal okeh.. aku nk apply jadi bibik lar..
=)